Uczniowie klas gimnazjalnych na warsztatach kulinarnych
20 października 2017 r dziesięciu uczniów klas trzecich gimnazjum pod opieką pedagoga szkolnego uczestniczyło w warsztatach kulinarnych w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Szefów Kuchni zorganizowanych w Zespole szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni. Wszyscy uczestnicy mieli możliwość poznania tradycyjnej i nowoczesnej kuchni. “Wybrali się w niesamowitą kulinarną podróż do Azji – sporządzając sushi – maki i makaronową sepię. Przeżyli również rewolucje drożdżowe wykonując szneki z glancem, rogaliki krucho – drożdżowe, warkocze drożdżowe z nutellą. Były również “brozioki – prozioki” i przepyszne desery – fantazja, orzeźwiające smoothie z jarmużu i “warzywne trio” gotowane na parze. nieodłącznym elementem kulinarnych wyczynów była nauka dekorowania stołu “Stoliczku nakryj się – dekoracyjny plac zabaw”. Warsztaty były dla wszystkich ciekawą podróżą do kulinarnego świata, podczas której uczestnicy mieli okazję odkrycia w sobie pasjonata kuchni, zachwycić się smakami Azji oraz poznać swoje predyspozycje zawodowe związane z gastronomią.