Dzień Pieczonego Jabłka :)

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, zasad zdrowego odżywiania oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

W naszej Szkole Promującej Zdrowie ten dzień uczniowie klas młodszych z wychowawczyniami spędzili wyjątkowo – smacznie i zdrowo, bo był to Dzień Pieczonego Jabłka. Już z samego rana dzieci na zajęciach dowiedziały się, że jabłka mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, zarówno surowe, jak i te pieczone – zapobiegają przeziębieniu, odpędzają bakterie, poprawiają trawienie i wzmacniają organizm. Następnie każda klasa przygotowała na tacach jabłka do pieczenia w szkolnej kuchni, po czym wszyscy zgromadzili się w stołówce, aby razem degustować pyszne jabłuszka. Piękny zapach pieczonych jabłek unosił się w szkole. W degustacji z uczniami uczestniczył Pan Dyrektor, Pani Dyrektor, nauczyciele, specjaliści, pracownicy obsługi i administracji szkoły. Było pysznie, jabłkowo i zdrowo. Na koniec koordynator promocji zdrowia zaproponowała, aby uczniowie z rodzicami kontynuowali nasze działania w swoich domach poprzez upieczenie w piekarniku i degustację cieplutkich jabłuszek w gronie rodzinnym w trosce o zdrowie. To pyszny i zdrowy deser w okresie jesieni.

Na zdrowie !!!  🙂

 

Skip to content
This Website is committed to ensuring digital accessibility for people with disabilitiesWe are continually improving the user experience for everyone, and applying the relevant accessibility standards.
Conformance status