Dzień Pieczonego Jabłka :)
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, zasad zdrowego odżywiania oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.
W naszej Szkole Promującej Zdrowie ten dzień uczniowie klas młodszych z wychowawczyniami spędzili wyjątkowo – smacznie i zdrowo, bo był to Dzień Pieczonego Jabłka. Już z samego rana dzieci na zajęciach dowiedziały się, że jabłka mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, zarówno surowe, jak i te pieczone – zapobiegają przeziębieniu, odpędzają bakterie, poprawiają trawienie i wzmacniają organizm. Następnie każda klasa przygotowała na tacach jabłka do pieczenia w szkolnej kuchni, po czym wszyscy zgromadzili się w stołówce, aby razem degustować pyszne jabłuszka. Piękny zapach pieczonych jabłek unosił się w szkole. W degustacji z uczniami uczestniczył Pan Dyrektor, Pani Dyrektor, nauczyciele, specjaliści, pracownicy obsługi i administracji szkoły. Było pysznie, jabłkowo i zdrowo. Na koniec koordynator promocji zdrowia zaproponowała, aby uczniowie z rodzicami kontynuowali nasze działania w swoich domach poprzez upieczenie w piekarniku i degustację cieplutkich jabłuszek w gronie rodzinnym w trosce o zdrowie. To pyszny i zdrowy deser w okresie jesieni.
Na zdrowie !!! 🙂